Jesteś zainteresowany wdrożeniem i certyfikacją wybranego systemu? Nie zwlekaj! Napisz do nas lub zadzwoń.

508 354 590

Zapraszamy od pn-pt w godz. 8.00-16.00

FSSC 22000:2005

FSSC 22000:2010 to międzynarodowy standard opracowany w celu certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów żywności. 

Łączy on w sobie wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ) i PASS220: 2008 (wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla przemysłu spożywczego). 

Certyfikat FSSC 22000:2010 jest w pełni uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację zajmującą się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywnością, a także innych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, takich jak BRC, IFS oraz systemów SQF. Silny element ISO 22000:2005 sprawia, że FSSC 22000: 2010 może być łatwo i skutecznie integrowany z innymi systemami zarządzania, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001. Jest systemem alternatywnym dla BRC,IFS i SQF.

Zakres stosowania

W przeciwieństwie do ISO 22000:2010, który znajduje zastosowanie do wszystkich organizacji w łańcuchu żywności; FSSC 22000:2010 został zaprojektowany specjalnie dla producentów żywności. System FSSC 22000  jest przeznaczony do badania i certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla firma któe zajmują się przetwórstwem lub/i produkcją  żywności. Są to między innymi:

  • łatwo psujące się produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem uboju i pre-ubój (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne).
  • łatwo psujące się produkty roślinne (np. świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, świeże warzywa, konserwowane warzywa).
  • produkty o długim okresie przechowywania w temperaturze otoczenia (np. konserwy, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól).
  • (Bio), produkty chemiczne do produkcji żywności (np. witaminy, dodatki i bio-kultury), ale bez pomocy technicznych i technologicznych.
  •  Uwaga: transport i składowanie na miejscu, jeżeli są związane bezpośrednio produkcją (np. dojrzewanie serów).

Norma ma zastosowanie do wszystkich organizacji produkujących  żywność w powyższych kategoriach, niezależnie od ich wielkości i złożoności, nastawionych na osiągnięcie zysku lub nie, publicznych lub prywatnych. 

Procedura wdrożenia systemu FSSC 22000

Kolejność wykonywania przez nas prac w przypadku wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności FSSC 22 000:2010: 

  • Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu FSSC 22000 (audit wstępny);
  • Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
  • Rozpoczęcie szkoleń załogi;
  • Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
  • Opracowanie dokuementacji;
    • Mapy przebiegu procesów
    • Procedur, instrukcji, formularzy
  • Wdrożenie pocedur  systemu;
    • Szkolenia dla Państwa pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
  • Audit wewnętrzny końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny)
  • Przegląd zarządzania
  • Wybór jednostki certyfikującej 
  • Udział w audycie zewnętrznym  konsultanta ( na życzenie klienta)
  • Wykonanie działań korygujących ( jeżeli zachodzi taka potrzeba) 

Zalety systemu zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności FSSC 22000

Wdrożenie i certyfikacja  systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000 zapewnia następujące korzyści:  

  • alternatywa dla systemów IFS/BRC które są zawarte w FSSC 22000
  • ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania; 
  • demonstracja zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
  • poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwa żywności;
  • zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu FSSC 22000;
  • szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrznych i przeglądów zarządzania;
  • rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta. 

Zamów szkolenie

Usługi powiązane